Διαλέξεις – Σεμινάρια – Εργαστήρια

Διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για συνήθη ατυχήματα στους χώρους εργασίας μηχανικών» στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Αθήνα, Μάιος 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαίου 2015 το σεμινάριο με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για συνήθη ατυχήματα στους χώρους εργασίας μηχανικών» που διοργανώθηκε από τους Μηχανικούς της Γης. Κεντρικός ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου, συντονιστής πρώτων βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔΑ, http://www.eodathens.gr/) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής της American Heart Association. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής πολιτικών μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, άνοιξε ο πρόεδρος των Μηχανικών της Γης κ. Κωνσταντίνος Μέμος, ο οποίος παρουσίασε στο ακροατήριο τη δράση των Μηχανικών της Γης και καλωσόρισε τους μηχανικούς και τους φοιτητές που με την παρουσία τους απέδειξαν την ευαισθησία του κλάδου στα ζητήματα της ασφάλειας στην εργασία και της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Κατόπιν το λόγο πήρε ο επίτιμος καλεσμένος και κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος στάθηκε στον αλτρουισμό που αποτέλεσε το σημείο συνάντησης των δύο οργανώσεων που συνετέλεσαν στην συνδιοργάνωση του σεμιναρίου: της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής» και των «Μηχανικών της Γης». Στο βήμα ακολούθως ανέβηκε ο καθηγητής της σχολής μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ κ. Νίκος Μαρμαράς, ο οποίος μεταξύ των άλλων διδάσκει το μεταπτυχιακό μάθημα του AthensMBA “Περιβαλλοντική Διαχείριση στην Επιχείρηση, Διαχείρηση Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας”. Ο κ. Μαρμαράς έκανε αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο ΕΜΠ, ώστε να αποκτήσει κάθε εργαστήριο κάποιον υπεύθυνο στα θέματα παροχής πρώτων βοηθείων και στην ετήσια επιμόρφωση που θα πρέπει να έχει το προσωπικό στα θέματα αυτά.

Για τις υπόλοιπες δυόμιση ώρες το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει, να δει και να απολαύσει τον κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου, ο οποίος κατάφερε μέσα στο λίγο χρόνο που είχε στη διάθεση του, αναλογικά με την ευρύτητα του αντικειμένου, να το αναπτύξει κατά τρόπο που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Μύθοι και αλήθειες γύρω από το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι σε περιστατικά ανάγκης όπως τραύματα, έγκαυματα, κάκωσεις, τσιμπήματα, ηλεκτροπληξίες, θερμοπληξίες, λιποθυμίες, κρίσεις επιληψίας κ.ά. αποτέλεσαν το αντικείμενο του πρώτου μέρους της ομιλίας του. Στο δεύτερο μέρος της παρουσιάσης έγινε μία επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) ενήλικα και χρήσης εκπαιδευτικού απινιδιστή σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Αναστόπουλο συντονιστή του τμήματος αντιμετώπισης καταστροφών της ΕΟΔ Αττικής. Οι Μηχανικοί της Γης στοχεύουν στη διατήρηση της συνεργασίας με την Ελληνική Ομάδα διάσωσης Αττικής, με την οποία μπορούν εξάλλου να συνεργαστούν και σε άλλους τομείς δράσης, όπως για παράδειγμα στη διαδικασία απεγκλωβισμού ανθρώπων μετά από περιστατικό σεισμού. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από κοινού να είναι σε διαρκή επικοινωνία. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές τους σεμιναρίου, όλους εσάς που ήρθατε και σχεδόν γεμίσατε την αίθουσα, και να πούμε σε όλους τους υπόλοιπους που δεν τα κατάφεραν, ότι θα επιδιώξουμε να το επαναλάβουμε με τη νέα ακαδημαική χρονιά.

Αφίσα σεμιναρίου

 
 
 
Γίνε μέλος

    [recaptcha size:compact]

    KASAPI