Οι Μηχανικοί της Γης σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα “Ανασκαφές στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό περιμετρικά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά”.
Θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση «Στην Επιφάνεια» που φιλοξενείται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Πειραιά «Ξυλαποθήκη» με αναφορά σε θέματα ύδρευσης, γεωλογίας και αρχαιολογίας.
Για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση, παρακαλούμε συμπληρώστε και στείλτε τη φόρμα συμμετοχής (Φόρμα συμμετοχής) στο info@engoe.gr.
Πρακτικές Πληροφορίες:
Ημερομηνία & ώρα
Σάββατο 22/10/2016 στις 11:00
Τόπος
Κτήριο ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ
Οδός Πύλης 8, Αστικές Πύλες Πειραιά
Περισσότερες πληροφορίες για την ξενάγηση:
Στα πλαίσια του έργου της Αττικό Μετρό ΑΕ «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς» η Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων έκανε σωστικές ανασκαφικές έρευνες σε συνολική επιφάνεια 7.000 m2. Μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση ανασκαφές στην πόλη του Περαιά, πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα 25 μηνών στο χώρο κατασκευής του Σταθμού ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις περιμετρικά του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Από την έρευνα στo έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά εντοπίστηκαν συνολικά 115 κατασκευές σχετιζόμενες με το αρχαίο υδρευτικό σύστημα, 43 πηγάδια και φρέατα, 34 δεξαμενές, 32 σήραγγες και 6 φρεάτια. Η αρχαιολογική έρευνα απαίτησε την ταυτόχρονη εφαρμογή συμβατικών μεθόδων ανασκαφής, τεκμηρίωσης και συντήρησης, αλλά και τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και μέσων.
Ακόμη η γεωτεχνική έρευνα που εκτελέστηκε στο πλαίσιο των έργων της Αττικό Μετρό Α.Ε. στην περιοχή της Πειραϊκής χερσονήσου παρέσχε πλήθος στοιχείων για την γεωλογική, υδρογεωλογική αλλά και παλαιογεωγραφική αναγνώριση των σχηματισμών εντός των οποίων αναπτύσσονται τα αρχαία συστήματα ύδρευσης του Πειραιά.
Τέλος η κατανόηση της λειτουργίας και της χρονικής εξέλιξης των αρχαίων έργων ύδρευσης του Πειραιά απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση που εκτός από τις επιστήμες της αρχαιολογίας και της ιστορίας περιλαμβάνει την υδρολογία, την υδρογεωλογία, την υδραυλική και τη διαχείριση υδατικών πόρων. Η ύδρευση του Πειραιά αρχικά στηρίχθηκε στα υπόγεια νερά με την διάνοιξη πηγαδιών αλλά πολύ γρήγορα η περιορισμένη δυνατότητα των υδροφορέων οδήγησε στην κατασκευή δεξαμενών συλλογής ομβρίων. Οι μεγάλες υπερχειλίσεις, οδήγησαν στην εκτεταμένη και συνεχή προσπάθεια αύξησης του όγκου των δεξαμενών με διάφορες τεχνικές μεταξύ των οποίων η σύνδεση δεξαμενών μεταξύ τους.
Πηγή: https://efadyat.wordpress.com/2015/05/03/