Δόμηση με χώμα

Μέσα στους στόχους των Μηχανικών της Γης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και η αναζήτηση τεχνικών λύσεων που να προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες, με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά διερευνούμε πως η δόμηση με χώμα μπορεί να αποτελέσει μία τεχνική λύση με εφαρμογές σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

4ο Σεμινάριο “Δόμηση με χώμα” στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Αθήνα, Ιούλιος 2014
Τον Ιούλιο του 2014 οι Μηχανικοί της Γης οργάνωσαν ημερίδα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου ημερίδα με τίτλο “Δόμηση με χώμα”. Το πρώτο μέρος περιελάμβανε παρουσιάσεις και το δεύτερο ένα πρακτικό κομμάτι, στο οποίο οι φοιτητές και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι παρασκεύασαν εδαφικό μείγμα και κατασκεύασαν ένα μικρό τοίχο, στον οποίο εφαρμόστηκαν τέσσερις παραλλαγές των τεχνικών του τσατμά και του μπαγδατί.

Βίντεο ημερίδας
Πρόγραμμα ημερίδας
Παρουσίαση Γ.-Φ. Σαργέντη
Παρουσίαση Ε. Αλεξανδρή

Παρουσίαση στην διημερίδα ‘Χτίζοντας με πηλό’. Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2013
Toν Ιούνιο του 2013, μετά από πρόσκληση της “Ανέλιξης” και του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης συμμετείχαμε σε διημερίδα με θέμα “Χτίζοντας με πηλό”. Παρουσιάσαμε τη δράση μας γύρω από το θέμα και προτείναμε τρόπους για να προωθηθεί η δόμηση με πηλό στην Ελλάδα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συγκεντρωθούν ομάδες και επιστήμονες που ασχολούνται με την δόμηση με πηλό στην Ελλάδα και να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς. Στην διημερίδα συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας Gernot Minke.

Ανακοίνωση εκδήλωσης
Παρουσίαση Χ. Γιαννακίδου
Παρουσίαση Κ. Καταβούτα

Παρουσίαση κατασκευης με καλουπωτό πηλό και διοργάνωση εργαστηρίου στην Οικογιορτή Μαραθώνα. Μαραθώνας, Ιούνιος 2012
Τον Ιούνιο του 2012 οι ΜτΓ μετά από πρόσκληση της ομάδας το “Δέντρο” και διδασκόντων της σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, συμμετείχαν στην Οικογιορτή Μαραθώνα. Η ομάδα μας παρουσίασε τεχνικές δόμησης με φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά, διοργάνωσε εργαστήριο επιλογής εδαφικού μείγματος και κατασκεύσε τοιχίσκο απο καλουπωτό πηλό.

3ο Σεμινάριο ‘Δόμηση με χώμα” στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Αθήνα, Μάιος 2012
Το Μάιο του 2012, σε συνέχεια του θεωρητικού σεμιναρίου του Νοεμβρίου 2011, διοργανώθηκε πρακτική εφαρμογή πάνω στην δόμηση με χώμα. Οι φοιτητές ύστερα από μία παρουσίαση πρόχειρων δοκιμών σύστασης εδαφικού μείγματος και εφαρμοσμένων παραδειγμάτων, γνώρισαν το υλικό στην πράξη φτιάχνοντας εδαφικό μίγμα και πλιθιά.

Ημερίδα με θέμα “Δόμηση με χώμα” στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Βόλος, Μάιος 2012
Το Μάιο του 2012 οι ΜτΓ σε συνεργασία με το ΤΕΕ Μαγνησίας διοργάνωσαν στον Βόλο ημέριδα με θέμα “Δόμηση με Χώμα». Οι παρουσιάσεις απο μέλη των ΜτΓ και μηχανικών του ΤΕΕ Μαγνησίας αφορούσαν τους “Κανονισμούς σχετικά με την δόμηση με χώμα” την “Βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τα τοπικά υλικά” τις “Tεχνικές δόμησης με πηλό και χώμα” και την “Περιβαλλοντική και οικονομική αποτίμηση της αρχιτεκτονικής με την γη”.

2ο Σεμινάριο ‘Δόμηση με χώμα” στο Πολυτεχνείο Αθηνών. Αθήνα, Ιανουάριος 2012
Τον Ιανουάριο του 2012 ύστερα από πρόσκληση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ οι ΄Μηχανικοί της Γης’ διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα «Δόμηση με χώμα», στο Πολυτεχνείο Πατησίων. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η παρουσιάση του χώματος, ως δομικού υλικού μέσα απο διαλέξεις και απο σχετική έκθεση που διοργανώθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Πρόγραμμα σεμιναρίου
Παρουσίαση Κ.Καταβούτα

1ο Σεμινάριο ‘Δόμηση με χώμα” στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Αθήνα, Νοέμβριος 2011
Τον Νοέμβριο του 2011 οι ‘Μηχανικοί της Γης’ διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα ‘ Δόμηση με χώμα’, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και το οποίο περιελάμβανε τις ενότητες ‘τεχνικές δόμησης με γαιόσακους’ και ‘τεχνικές δόμησης με πηλό’. Οι διαλέξεις συνοδεύτηκαν απο έκθεση αφιερωμένη στις συγκεκριμένες τεχνικές δόμησης.

Αφίσα σεμιναρίου (pdf)
Πρόγραμμα σεμιναρίου
Παρουσίαση Γ.Μπέη
Παρουσίαση Γ.-Φ. Σαργέντη

Παρουσίαση στο συνέδριο ‘Βuilding with earth: From Cultural Heritage to Contemporary Architecture Professionals, Know-how and Techniques in Europe’. Marseille, Γαλλία, Μάιος 2011
Το Μάιο του 2011 το μέλος των ‘Μηχανικών της Γης’ Κώστας Καταβούτας,συμμετείχε στο συνέδριο “Building with earth: From Cultural Heritage to Contemporary Architecture Professionals, know-how and Techniques in Europe”, το οποίο διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘Τerra Incognita’. Η συμμετοχή του αφορούσε μία συγκριτική παρουσίαση κανονισμών, που ισχύουν ανά τον κόσμο σχετικά με την δόμηση με χώμα.

Παρουσίαση Κ.Καταβούτα
Πρόγραμμα

Παρουσίαση τεχνικών δόμησης με χώμα στην 17η Οικογιορτή Πάρκο Τρίτση. Ίλιον, Oκτώβριος 2010
Tον Οκτώβριο του 2010 οι ΜτΓ συμμετείχαν στη “17η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας“. Σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Αρχιτεκτονική χωρίς σύνορα” και την ομάδα “Σαλιγκάρι” παρουσιάστηκαν τρεις τεχνικές δόμησης με χώμα: δόμηση με καλουπωτό χώμα, δόμηση με cob και δόμηση με ωμόπλινθους. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν ένα παγκάκι (καλουπωτό χώμα,pise ή rammed earth), ένας ξυλόφουρνος (cob) και ωμόπλινθοι. Σκοπός ήταν να ενημερωθεί το κοινό, μέσω της ενεργής συμμετοχής του στις κατασκευές, αλλά και να εξοικειωθούν τα μέλη των ομάδων με τις συγκεκριμένες τεχνικές δόμησης.

Αποστολή μήτρας για δημιουργία πλίνθων στη Γάζα. Αθήνα. Μάιος 2010
Το Μάιο του 2010 οι ΜτΓ συμμετείχαν στην πρωτοβουλία “Eνα καράβι για τη Γάζα”. Σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Αρχιτεκτονική χωρίς σύνορα“ οργανώσαμε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγραφου, δύο εργαστήρια κατασκευής ωμόπλινθων. Αποτέλεσμα των εργαστηρίων, ήταν η συγγραφή εγχειριδίου παρασκευής και χρήσης ωμόπλινθων, μεταφρασμένου στα Αραβικά και η κατασκευή ξύλινης μήτρας για δημιουργία πλίνθων. Εγχειρίδιο και μήτρα αποτέλεσαν μέρος του υλικού, που ο στόλος μετέφερε στην Γάζα.

Εγχειρίδιο

 
 
 
Γίνε μέλος

    [recaptcha size:compact]

    KASAPI