ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
ENGINEERS OF THE EARTH
     

Δόμηση με χώμα

Μέσα στους στόχους των Μηχανικών της Γης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και η αναζήτηση τεχνικών λύσεων που να προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες, με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά διερευνούμε πως η δόμηση με χώμα μπορεί να αποτελέσει μία τεχνική λύση με εφαρμογές σε διάφορες περιοχές εκτός αλλά και εντός ελλαδικού χώρου.

Αποστολή μήτρας για δημιουργία πλίνθων στη Γάζα

Τον Ιούνιο του 2010 οι ΜτΓ συμμετείχαν στην πρωτοβουλία “Eνα καράβι για τη Γάζα”. Μέσω της αποστολής αυτής στείλαμε στη Γάζα μία ξύλινη μήτρα για την κατασκευή ωμόπλινθων (πλιθιά) και ένα .pdf με κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες για τη δόμηση με χώμα. Σε συνεργασία με την “Αρχιτεκτονική χωρίς σύνορα“ οργανώσαμε δύο εργαστήρια στα οποία κατασκευάσαμε ωμόπλινθους. Αφού συλλέξαμε κείμενα, φωτογραφίες και σχέδια από τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς και δικά μας, φτιάξαμε ένα εγχειρίδιο σε μορφή .pdf το οποίο μεταφράσαμε στα αραβικά και στείλαμε μαζί με το υπόλοιπο υλικό του στόλου.

Η κίνηση αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και μία πρακτική διάσταση. Μέλη μας που είχαν επισκεφτεί τη Γάζα παλιότερα, μας είχαν μεταφέρει εικόνες πολυώροφων βομβαρδισμένων κτηρίων, στα οποία οι τρύπες στην τοιχοποιία καλύπτονταν πρόχειρα (μουσαμάδες κλπ). Οι ωμόπλινθοι θα μπορούσαν να δώσουν μία προσωρινή λύση, σε μία περιοχή που δεν μπορούσε προμηθευτεί υλικά από τον έξω κόσμο. Άλλωστε όπως διαπιστώσαμε και από δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή σε μονώροφα κτήρια, πολλές φορές με πρόχειρο τρόπο. Δυστυχώς λόγω της κατάληξης της πρωτοβουλίας ‘Ένα καράβι για τη Γάζα’ το υλικό δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του.

Συμμετοχή στην 17η Οικογιορτή

Tον Οκτώβριο του 2010 συμμετείχαμε στη “17η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας“. Σε συνεργασία με την “Αρχιτεκτονική χωρίς σύνορα” και το “Σαλιγκάρι” οργανώσαμε ένα εργαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν τρεις τεχνικές δόμησης με χώμα. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκε ένα παγκάκι από καλουπωτό χώμα (pise ή rammed earth), ένας ξυλόφουρνος από cob και κάποιοι ωμόπλινθοι. Σκοπός ήταν να ενημερωθεί το κοινό με τις συγκεκριμένες τεχνικές αλλά και να εξοικειωθούν τα μέλη των ομάδων.

Παρουσίαση στο συνέδριο ‘Βuilding with earth: From Cultural Heritage to Contemporary Architecture Professionals, Know-how and Techniques in Europe’

Το Μάιο του 2011 το μέλος μας Κώστας Καταβούτας, έκανε μία παρουσίαση στο εν λόγω συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Τerra Incognita .Το θέμα της παρουσίασης ήταν μία συγκριτική παρουσίαση κανονισμών που ισχύουν ανά τον κόσμο σχετικά με το χώμα. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

 
 
 
Join Us
Donate Button with Credit Cards

    [recaptcha size:compact]

    KASAPI